מהי השתלת חניכיים?
השתלת חניכיים היא הליך כירורגי לטיפול בנסיגת חניכיים, המתרחשת כאשר רקמת החניכיים המקיפה את השיניים נסוגה וחושפת את שורשי השן. אם לא מטפלים בה, הנסיגה יכולה להוביל לאובדן שיניים.
במהלך השתלת חניכיים, רופא השיניים מעתיק רקמת חניכיים מחלק אחר של הפה, או חומר השתלה סינטטי או ביולוגי, לכיסוי שורשי השיניים החשופות. לאחר תקופת ריפוי, שתל הרקמה מוטמע והופך להיות חלק אינטגרלי מהחניכיים.
סיבות להשתלת חניכיים – נסיגת חניכיים
השתלת חניכיים עשויה להיות נחוצה מסיבות שונות, הקשורות בעיקר לנסיגת חניכיים:
הגורמים הנפוצים לנסיגת חניכיים הם:
- מחלת חניכיים מתקדמת (פריודונטיטיס), שהיא שלב מתקדם של מחלת חניכיים שנובעת מזיהום חיידקי של רקמות, ליגמנטים, ועצם המקיפות ותומכות בשיניים, ועלולה לגרום לאובדן שיניים.
- צחצוח שיניים אגרסיבי או שימוש במברשת שיניים עם זיפים קשים עלולים, לאורך זמן, לגרום לנסיגת חניכיים.
- טראומה או פציעה בחניכיים מכל סיבה שהיא, כמו למשל שימוש בחומרים כימיים שפוגעים בחניכיים.
- טיפול אורתודנטי שלא צלח עלול לגרום לנסיגת חניכיים.
- סיבות אסתטיות להשתלת שיניים, למשל עבור אנשים בעלי רקמת חניכיים דקה באופן טבעי, או קו חניכיים לא אחיד. זה עלול להשפיע על מראה החיוך שלהם, והשתלת חניכיים יכולה לשפר את האסתטיקה הכללית של החניכיים והשיניים.
תוצאות ותופעות לוואי של נסיגת חניכיים
נסיגת חניכיים היא תופעה המשפיעה על בריאות הפה ויכולה לגרום לאי נוחות רבה:
- רגישות בשיניים: שורשי השיניים החשופים, שאינם מוגנים על ידי החניכיים, נעשים רגישים למאכלים ומשקאות חמים, קרים או מתוקים.
- שורשי שיניים גלויים: ככל שהחניכיים נסוגים, חלק גדול יותר משורש השן נחשף, המוביל למראה מוארך של השיניים, לקו חניכיים לא אחיד, ומשפיע על החיוך.
- דלקת חניכיים: נסיגת חניכיים מקלה על הצטברות רובד וחיידקים לאורך קו החניכיים ושורשי השיניים. חשיפת השורשים עלולה להוביל לדלקת חניכיים חריפה יותר, ולתסמינים מציקים יותר.
- היווצרות כיסי חניכיים: עם נסיגת החניכיים עלולים להיווצר כיסים או רווחים בין השיניים לרקמת החניכיים. חלקיקי מזון וחיידקים יכולים להילכד בכיסים אלו, ולהגביר עוד יותר את הסיכון למחלות חניכיים.
- עששת שורש: חשיפה של שורשי השן עלולה להוביל לעששת בשורש השן, שעלולה להקשות על טיפול, ולחייב טיפול שורש או אפילו עקירת השן.
- שיניים רופפות: נסיגת חניכיים מתקדמת עלולה להביא להחלשת המבנים התומכים של השיניים, מה שמוביל לתנועתיות בשיניים ובסופו של דבר לנפילתן.
- אובדן עצם: נסיגת חניכיים חמורה ומחלת חניכיים שלא מטופלות, עלולות להוביל לאובדן עצם סביב השיניים הנגועות.
- פגיעה בבריאות הפה: נסיגת חניכיים שלא מטופלת יכולה להיות בעלת השפעה הדרגתית על הבריאות הכללית של הפה; היא עלולה להשפיע גם על השיניים הסמוכות ולהצריך טיפולי שיניים נרחבים יותר.
מתי כדאי לבצע השתלת חניכיים?
מומלץ לבצע השתלת חניכיים בכל מצב של נסיגת חניכיים חמורה, מאחר וחניכיים ממלאות מספר פונקציות חיוניות התורמות לבריאות הפה, כמו:
- מחסום הגנה לשורשי השיניים הבסיסיים ולעצם שמסביב מפני נזק מכני, שינויי טמפרטורה וחיידקים.
- מסייעות בעיגון השיניים ומעניקות להן יציבות. הן עושות זאת בשילוב עם הרצועה הפריודנטלית, המחברת את שורש השן לעצם, ועוזרת להחזיק את השיניים במקומן בצורה מאובטחת.
- תורמות לנוחות ויעילות הלעיסה על ידי הפחתת החיכוך בין השיניים. הן יוצרות משטח חלק וגמיש המאפשר לשיניים העליונות והתחתונות להחליק זו כנגד זו במהלך הלעיסה, ומונעות שחיקה מופרזת של משטחי השן.
- יוצרות אטימה הדוקה מסביב לכל שן, הפועלת כמחסום למנוע מחיידקים וחלקיקי מזון להגיע לשורשי השן ולרקמות העמוקות יותר של הלסת. איטום זה חיוני להפחתת הסיכון לדלקות חניכיים ועששת.
- החניכיים יוצרות קווי מתאר שמספקים מסגרת אסתטית לחיוך.
כל פגיעה בתפקוד החניכיים עלולה לגרום לבעיות דנטליות וגם לרגישות וכאבים בשיניים, לאובדן שיניים, לפגיעה אסתטית כשמחייכים, ואי נוחות מתמשכת בפה.
השתלת חניכיים שלב אחר שלב
ניתוח השתלת חניכיים ניתן לסווג לשלושה סוגים עיקריים, בהתאם למקור רקמת ההשתלה:
- השתלת רקמת חיבור: זהו הסוג הנפוץ ביותר של הליך השתלת חניכיים. רקמת השתל נלקחת מרקמת החיבור התת-אפיתליאלית הממוקמת מתחת לפני השטח של החיך. לאחר קציר הרקמה, המנתח תופר אותה לאזור המקבל.
- השתלת חניכיים חופשית: רקמת ההשתלה נלקחת ישירות מפני השטח של החיך. בניגוד להשתלת רקמת החיבור, הרקמה נלקחת מהשכבה החיצונית של החך. לאחר מכן שתל החניכיים מאובטח לאתר המקבל, ומספק עובי נוסף לרקמת החניכיים.
- השתלת חניכיים פדיקלית: טכניקה שבה רקמת החניכיים הסמוכה לאזור הנסיגה משמשת כשתל. רופא השיניים יוצר דש של רקמת חניכיים ליד השורש החשוף, ומחליק אותו על מנת לכסות אותו. כך השתל נשאר מחובר חלקית לאזור התורם, מה שמבטיח אספקת דם רציפה.
ההליך כולל לקיחת רקמת חניכיים מאזור אחד של הפה (האתר התורם), ושימוש בה לכיסוי שורשי שיניים חשופים או אזורים של נסיגת חניכיים (האתר המקבל):
- הרדמה: ביצוע הרדמה מקומית כדי להקהות את האזור התורם והמקבל.
- הכנת האתר התורם: המנתח יכין את אתר התורם, על ידי חתך קטן שנעשה כדי לגשת לרקמת התורם.
- קצירת רקמת תורם: המנתח מסיר בזהירות רצועה דקה של רקמה. הגודל והצורה של השתל תלויים בצורך הספציפי של אזור הנסיגה ובטכניקה הספציפית שבה נעשה שימוש.
- הכנת האתר המקבל: המנתח מכין את אזור הנסיגה לקבלת הרקמה החדשה.
- מיקום השתל: הרקמה מאובטחת למקומה החדש באמצעות תפרים.
אחרי ניתוח השתלת חניכיים ההחלמה תיקח מספר שבועות כדי לאפשר לשתל להשתלב עם הרקמה מסביב.
מה קורה לאחר הטיפול?
ההוראות להשתלת חניכיים לפני ואחרי הן לא מורכבות במיוחד, ומומלץ לוודא שמבצעים את כל ההמלצות של הרופא המנתח להשגת התוצאות המצופות.
מיד לאחר הניתוח מומלץ להימנע מכל פעילות מאמצת שתורמת להגברת זרימת הדם, ועדיף לא ללכת לחדר כושר ולהימנע מכל פעילות ספורטיבית במשך שבוע לאחר הניתוח. רצוי לאכול מזונות רכים וקרים, ולא לצחצח או לשטוף את הפה במשך 24 שעות; אחר כך, להישמע להוראות הספציפיות של רופא השיניים לגבי צחצוח שיניים ושטיפות פה.
אם כואב, ניתן לצרוך משככים. אם יש עדיין דימום קל באזור הניתוח יש להניח על המקום פד גזה סטרילי וללחוץ עד לעצירת הדם.
במידה והרופא החליט לרשום אנטיביוטיקה, מומלץ לקחת אותה לכל אורך התקופה שמופיעה במרשם, כדי למנוע זיהום.
עם כל החמרה בכאבים או בדימום יש לפנות לרופא המנתח באופן מיידי.
איך לבחור את מרפאת השיניים הנכונה עבורי?
בחירת מרפאת שיניים מתאימה דורשת הערכה נבונה של גורמים שונים. זה מתחיל בהערכה יסודית של הכישורים והמקצועיות של רופאי השיניים.
המוניטין של המרפאה גם היא שיקול. כדאי לבדוק מה מטופלים אחרים חושבים על המרפאה, ולהתרשם מרמת שביעות הרצון גם לגבי הטיפול המקצועי, וגם מבחינת איכות השירות הכוללת של המרפאה. משוב חיובי מפה לאוזן ומשוב מקוון משמשים לעתים קרובות כאינדיקטורים מהימנים לאמינות המרפאה ולהצלחותיה.
כיום חשוב גם לבדוק מראש האם המרפאה מתקדמת מבחינה טכנולוגית, מאובזרת היטב, מאמצת ציוד חדיש וטכניקות מתקדמות לטיפול בשיניים.
לפני שבוחרים, מומלץ לבקר במרפאה ולהתרשם מהאווירה: האם הצוות אדיב, מסביר פנים ואמפתי, וכמובן האם המקום נקי, מטופח ואסתטי.
צריך לוודא שמרפאת השיניים נגישה ממקום המגורים או ממקום העבודה, שיש לה שעות פתיחה נרחבות, ושהיא גם נותנת מענה למקרי חירום