סביבת הפה שלנו היא סביבה רוויה בחיידקים. הדרך היחידה לשמור על פה ושיניים בריאות היא כמובן להקפיד על ניקיון ועל טיפוח השיניים. בעוד שכולנו די סגורים על מה זה עששת ומה ההשלכות שלה לשיניים במידה ולא נשמור עליהן. חלקינו לא מודעים לחשיבות הרבה בשמירה על היגיינת הפה בהקשר לחניכיים וגם איך כל זה קשור לשורשים של השן בכלל תמוהה.
טיפול ושמירה על השיניים שבמסגרתו אנו מצחצחים, מבקרים אצל השיננית בפרקי זמן סבירים ומקפידים להעביר חוט דנטלי יסייע לנו לשמור על השיניים ועל החניכיים בריאות ממחלות. החשיבות בשמירה על החניכיים היא קריטית כי מחלות חניכיים הן אשר פוגעות באחיזה של השיניים בפה. בפועל הזנחה או טיפול לא נכון וזריז במחלת חניכיים, עשוי להסתיים באובדן השיניים בפה.
מה זה בדיוק דלקת חניכיים?
השם מחלת חניכיים הוא מעט מטעה ולא לחלוטין מבהיר בשמו את מלוא הבעיה. למעשה החניכיים הם רק אחד מארבעה שותפים הנקראים “הפריודונטיום”, שבהם המחלה פוגעת והם האחראיים על אחיזת השיניים בפה. השותפים האלה הם העצם המכתשית שבלסת (בתוך המכתשים האלו ממוקמים שורשי השיניים) שותף נוסף הוא הליגמנט הפריודנטלי אשר תחת אחריותו יש את החיבור בין העצם לשן. כלומר הוא האוחז את השיניים בתוך המכתשים. לבסוף יש לנו את הצמנטום שהוא הציפוי של השורש אליו יתחברו סיבי הליגמנט הפריודנטלי. כל מקרה של פגיעה באחד מארבעת השותפים הללו יוביל לשחרור האחיזה של השיניים וניידות שלהן ובסופו של דבר לכך שהן תנשורנה.
שמה הלועזי של דלקת חניכיים הכוללת פגיעה בכל הרקמות המאחזות של השן הוא periodontitis. מחלה זו הנה כרונית והיא דורשת תחזוקה לשם מניעת הפיכתה שוב לסוערת. יש עוד סוג של דלקת חניכיים והיא נקראת gingivitis. בדלקת החניכיים הזו אין פגיעה ברקמות המאחזות של השן ומכאן אין חשיפה של השורשים.
הקצעת שורשים
כאשר דלקת חניכיים מתקדמת ויש פגיעה בכל הרקמות האוחזות של השן וכיסים פריודונטליים מתפתחים, טיפולי הניקוי הרגילים והמוכרים כבר לא מספיקים ויש לבצע ניקוי עמוק יותר הנקרא: הקצעת שורשים. הטיפול עצמו דומה לטיפול השיננית אבל הוא מבוצע בהרדמה ועל הפריודונט או השיננית לסלק את האבנית מעומק הכיס. במקרים קשים במיוחד כאשר הכיסים עמוקים ולא ניתן להגיע כדי לנקות את האבנית יש צורך בתהליך מורכב יותר שבו מפשילים את החניכיים וכך מאפשרים גישה לכיסים לצורך הניקוי. התהליך העמוק שכולל את הפשלת החניכיים מאפשר גם לבצע פעולות לתיקון העצם המכתשית או פעולות ליצירת עצם חדשה והוא נקרא ניתוח חניכיים.
דלקת חניכיים - סימני זיהוי
הקצעת שורשים ודלקות חניכיים
דלקות חניכיים מתחילות להיות נפוצות בקרב אוכלוסיות של מבוגרים בגילאים 35-40 . אולם יש אוכלוסיות אשר הנטייה שלהם למחלות חניכיים גבוהה יותר וכדאי שהם ינהגו ביתר זהירות. הקבוצה הראשונה היא קבוצת המעשנים שאצלם הפגיעה של הניקוטין, באופן ישיר או עקיף, היא הסיבה העיקרית לבעיה. חשוב לדעת כי אחוזי ההצלחה בטיפול הקצעת שורשים אצל קבוצה זו נמוכה ביחס לקבוצות האחרות.
הקבוצה הנוספת שלה יש את הסיכוי הגבוה ביותר ללקות בדלקת חניכיים משמעותית היא קבוצת חולי הסכרת. אם זה סכרת נעורים או סכרת מבוגרים זה לא משנה. ההמלצה לחולי סכרת היא להקפיד יתר על המקובל על היגיינת הפה וכמו כן להגיע לעיתים קרובות יותר לשיננית.
הקבוצה הבאה היא קבוצה של אנשים אשר נוטלים על פי קבע תרופות. ישנן תרופות אשר השימוש בהן מעלה את הצטברות הפלאק החיידקי. ההמלצה גם לאנשים אלו להקפיד יתרה על המקובל על היגיינת הפה ועל הביקורים אצל השיננית. לנושא התורשה ישנה תרומה אמנם מינורית אך עדיין כדאי להתייחס לנושא ולהיבדק לעיתים קרובות.