סתימות בשיניים

שחזור שיניים (“סתימות”) ממלא תפקיד מכריע ברפואת שיניים מודרנית, ומשמשות פתרון יעיל לשיקום שיניים שנפגעו עקב עששת או טראומה. החומרים בהם משתמשים כוללים קומפוזיטים, אמלגם, או שחזורים מעבדתיים המשמשים למילוי חללים ולשחזור הצורה, התפקוד, והאסתטיקה של השיניים הנגועות.

השחזורי עוזרים לא רק להקלה על אי נוחות ורגישות, אלא גם למנוע עששת נוספת ולשמור על שלמות מבנה השן הטבעי. עם ההתקדמות בחומרים ובטכניקות הדנטליות, הן הפכו להליך שגרתי, המספק למטופלים תוצאות עמידות ואסתטיות. בין אם מדובר בחלל קטן או בשיקום נרחב יותר, סתימות שיניים מציעות טיפול פשוט יחסית, לשמירה על בריאות פה אופטימלית.

באילו מקרים נצטרך לבצע שחזור בשיניים

  • עששת: אם עששת התקדמה מעבר לשלבים הראשונים, וגרמה לנזק משמעותי למבנה השן, ייתכן שיהיה צורך בסתימה לתיקון ושיקום האזור הפגוע.
  • שיניים שבורות או סדוקות: אלה עשויות לדרוש סתימות כדי להחזיר להן את הצורה, המראה והתיפקוד. סתימות עוזרות לחזק את השן הפגועה ולמנוע הידרדרות נוספת.
  • בלאי שיניים: למשל שחיקת שיניים מוגזמת עקב גורמים כמו חריקת שיניים (ברוקסיזם), עלולה להוביל לצורך בסתימות שיניים. הם עוזרים לשחזר את המשטחים השחוקים ולהגן על מבנה השיניים שנותר.
  • שיפורים קוסמטיים: במקרים מסוימים, סתימות שיניים משמשות למטרות קוסמטיות, כגון מילוי מרווחים קטנים בין השיניים או עיצוב מחדש של משטחי שיניים לא אחידים כדי לשפר את האסתטיקה הכללית.

באנר אודות - מרפאת שיניים בחולון בניהולו של דר ג'רי כהן

מה תפקיד השחזורים?

  • מילוי חורים שנגרמים עקב עששת. הן מונעות מהעששת להתקדם עוד יותר, על ידי איטום האזור הפגוע ושיקום הצורה והמבנה הטבעיים של השן.
  • לחיזוק השן על ידי מילוי החלל או האזור הפגוע. הסתימות מסייעות לחיזוק ויציבות של השן, מספקות תמיכה, ומונעות מהשן להיחלשות או להישבר שוב.
  • לשחזור תפקוד הלעיסה, ע”י שחזור פני השן. הן מאפשרות תפקוד תקין של הלעיסה ושיפור תפקוד הפה הכללי.
  • למניעת רגישות לטמפרטורות חמות או קרות. סתימות מכסות ומגינות על עצבים חשופים, ומפחיתות רגישות ואי נוחות.
  • שמירה על סגק תקין, בכך שהן מבטיחות מנשך מאוזנן ומפחיתות את הסיכון לבעיות שיניים נוספות.
  • שיפור האסתטיקה עם חומרים בצבע שיניים, כמו ציפוי שיניים קומפוזיט או ציפוי חרסינה. הסתימות ניתנות להתאמה לצבע הטבעי של השיניים, המאפשר שיקום חלק ואסתטי, ומשפר את מראה השן הפגועה.

אילו סוגי שחזורים קיימים?

  1. שחזורי אמלגם: עשויות מתערובת של מתכות, כולל כסף, נחושת וכספית. נמצאות בשימוש שנים רבות וידועות בעמידותן וחוזקן. שחזורי אמלגם אינם מבוצעות במרפאת ג’רי כהן, בהתאם להנחיות באירופה, אם כי ניתן לבצעם בישראל.
  2. שחזורי קומפוזיט: עשויות מחומר שרף מרוכב, בצבע שן שניתן להתאים לצבע הטבעי של השיניים. הן אסתטיות ומתמזגות בצורה חלקה עם מבנה השן שמסביב. סתימות מרוכבות הן רב-תכליתיות, וניתן להשתמש בהן עבור שיניים קדמיות ואחוריות כאחד. הן דורשות פחות הכנת שיניים בהשוואה לסתימות אמלגם והן עמידות לאורך שנים.
  3. שחזורי חרסינה: עשויות מחרסינה, חומר עמיד ובעל מראה טבעי. הן מיוצרות בהתאמה אישית במעבדת שיניים ויכולות להתאים לצבע ולמראה השיניים הטבעיות. סתימות חרסינה עמידות מאוד בפני כתמים. הן משמשות לרוב לשחזורים גדולים יותר או במקרים בהם חוזק ומראה קוסמטי נמצאים בראש סדר העדיפויות.
  4. שחזורי יונומר זכוכית: עשויות אבקה של זכוכית סיליקט, אלומינה (תחמוצת צורן) ופלואריד שהינם מינרלים מעורבבים עם נוזל שלאחר הנחתו על השן עובר תהליך של חיבור ביולגי וכימי עם רקמת השן כדי למנוע עששת נוספתהן משמשות בדרך כלל באזורים שבהם אין דגש על אסתטיקה ונשיכה, מכוון שהן פחות חזקות.
  5. שחזורי זהב: מיוצרות בהתאמה אישית במעבדת שיניים. למרות שאינן אסתטיות, יש להן תאימות ביולוגית, ועדינות למבנה השן שמסביב. עם זאת, העלות הגבוהה והמראה המנוגד שלהם הופכים אותן לפחות נפוצות כיום.

איך מחליטים על סוג השחזור?

חומר המילוי נקבע בהתאם לגודל ולמיקום החלל, ובתיאום עם המרפאה. לחומרי מילוי שונים עוצמות ועמידות משתנות, העשוי להשפיע על התאמתם לאזורים ספציפיים בפה. לדוגמה, קומפוזיטים עדיפים לרוב עבור שיניים קדמיות, בזכות המראה הטבעי שלהן.

  • השיקולים האסתטיים של המטופל עשויים להשפיע על בחירת חומר המילוי, במיוחד כאשר השן הנגועה נראית במהלך חיוך או דיבור.  שחזורים בצבע שיניים, כמו קומפוזיטים או חרסינה, יכולות להתאים באופן מדויק יותר לצבע הטבעי של השיניים, ההופך אותן לאסתטיות יותר בהשוואה לשחזורי אמלגם בעלות מראה מתכתי.
  • ישנם אנשים יש אלרגיות או רגישויות לחומרי מילוי ספציפיים, כגון אמלגם (בשל תכולת הכספית שלו). או זכוכית. במקרים כאלה, ניתן להמליץ ​​על חומרי מילוי חלופיים כמו קומפוזיט או קרמיקה.
  • הגודל והמורכבות של השיקום הדרוש משפיעים גם הם על בחירת חומר המילוי. בשחזורים גדולים יותר, או עבור שיניים עם נזק רב, ניתן לשקול חומרים כמו חרסינה או זהב, מכיוון שהם מציעים חוזק ועמידות גדולים יותר בהשוואה לסתימות קומפוזיט או זכוכית.

שיקול הדעת והמומחיות המקצועית של רופא השיניים ממלאים גם הם תפקיד חיוני בקביעת סוג חומר המילוי. הרופא ישקול את הצרכים והנסיבות הספציפיים של המטופל, יחד עם הידע שלו על חומרי המילוי השונים ומאפייני הביצועים שלהם, כדי להמליץ ​​על חומר שיספק את התוצאה האופטימלית לטווח ארוך.

הסבר מלא על מהלך התהליך של סתימה בשיניים

  • הרדמת האזור לפני סביב השן הפגועה בכדי לבטיח שהמטופל יהיה נינוח ולא יחווה כאב .
  • הסרת עששת או נזק באמצעות מקדחה דנטלית כדי להסיר את החלק הרקוב או הפגום של השן. שלב זה נועד לחסל כל חיידק או פסולת וליצור משטח נקי למילוי.
  • הכנת השיניים ועיצוב את מבנה השן שנותר כדי ליצור מרחב אידיאלי לחומר המילוי. הכנת השן עשויה לכלול חריטה או הכנה של השן עם חומצה עדינה כדי לשפר את הקשר בין חומר המילוי לשן.
  • הנחת חומר בסיס במקרה הצורך בכדי לשפר את אורך החיים של המילוי. התוחם מסייע למזער את הרגישות ומעניק תמיכה נוספת לחומר המילוי.
  • הנחת חומר המילוי בזהירות לתוך השן המוכנה, ועיצובו  כך שיתאים לקווי המתאר הטבעיים של השן ויבטיח נשיכה נכונה.
  • הדבקה או התקשות ע”י שימוש באור מיוחד כדי להקשות ולקשר את החומר לשן. 
  • הערכה סופית של השן המשוקמת כדי לוודא שהשחזור מתאים, מספק מראה טבעי ומתפקד כהלכה במהלך נשיכה ולעיסה.

מה אורך חייה של הסתימה

תוחלת החיים שלשחזורים יכולה להשתנות, אך בממוצע היא יכולה להיות בין 5 ל 15 שנים או יותר עם טיפול נכון. גורמים כגון סוג חומר המילוי, נוהלי היגיינת הפה, עומס נשיכה ומיקום המילוי, יכולים להשפיע על אורך חייה. סתימות אמלגם (כסף) נוטות להחזיק מעמד זמן רב יותר, בעוד שסתימות קומפוזיט או חרסינה עשויות להיות בעלות תוחלת חיים מעט קצרה יותר. שמירה על היגיינת פה טובה, טיפול בהרגלי חריקת שיניים או הידוק שיניים ובדיקות שיניים קבועות, הם חיוניים לשמירה על תוחלת החיים של הסתימות. 

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​