חניכיים מדממות

הבנת הסיבות לדימום חניכיים

לחניכיים מדממות גורמים שונים:

  1. היגיינת פה לקויה עלולה להוביל להצטברות של רובד וחיידקים, ולגרום לדלקת ולדימום בחניכיים.
  2. צחצוח אגרסיבי, או שימוש במברשת שיניים בעלת זיפים קשים, עלולים לפגוע ברקמת החניכיים ולגרום לדימום.
  3. דלקת חניכיים שנגרמת דרך כלל מהצטברות פלאק לאורך קו החניכיים עלולה לגרום לחניכיים לדמם.
  4. דלקת חניכיים שאינה מטופלת עלולה להתפתח למחלת חניכיים, המשפיעה על המבנים העמוקים יותר התומכים בשיניים. זה יכול להוביל לנסיגת חניכיים, אובדן עצם ודימום מתמשך.
  5. מחסור בחומרים מזינים מסוימים, כמו ויטמין C או ויטמין K, עלול להחליש את החניכיים ולגרום להם להיות רגישים יותר לדימומים.
  6. שינויים הורמונליים במהלך הריון או גיל המעבר עלולים לגרום לרגישות יתר ודימום בחניכיים.
  7. תרופות מסוימות, כגון מדללי דם או תרופות נוגדות טסיות, יכולות להגביר את הסבירות לדימום בחניכיים.
  8. מחלות מערכתיות כמו סוכרת, לוקמיה והפרעות חיסוניות עלולות להשפיע על בריאות החניכיים ולגרום לדימום.

באנר אודות - מרפאת שיניים בחולון בניהולו של דר ג'רי כהן

דלקת חניכיים: הגורם המוביל לדימום חניכיים

דלקת חניכיים, אחד הגורמים המובילים לדימום בחניכיים, נגרמת בעיקר עקב הצטברות רובד חיידקי על השיניים והחניכיים. הרובד הוא מעין “סרט” דביק של חיידקים חיים ומתים שנוצר על השיניים. אם הוא לא מוסר כראוי, הוא עלול לגרות את החניכיים ולהוביל לדלקת ודימומים.

הוא מאופיין בחניכיים דלקתיות ונפוחות שעלולות לדמם במהלך צחצוח או שימוש בחוט דנטלי. דלקת חניכיים ניתנת לטיפול עם שיטות היגיינת פה נכונות וניקוי שיניים מקצועי.

אם דלקת החניכיים אינה מטופלת, היא עלולה להתקדם לפריודונטיטיס – מחלת חניכיים – שעלולה לגרום להרס של החניכיים, עצם הבסיס, ורקמות החיבור התומכות בשיניים. החניכיים מתחילות לדמם  יחד עם תסמינים כמו ריח רע ומתמשך מהפה, נסיגת חניכיים, שיניים רפויות ושינויים בנשיכה.

היגיינת פה לקויה והשפעתה על בריאות החניכיים

להיגיינת פה לקויה השפעה שלילית משמעותית על בריאות החניכיים, והיא מובילה להתפתחות מחלות חניכיים ובעיות בריאות אחרות בפה. 

היגיינת פה לקויה משפיעה על:

  • הצטברות פלאק – לפלאק תפקיד משמעותי בהתפתחות של חניכיים מדממות. החומצות שהחיידקים יוצרים בפלאק תוקפות את אמייל השן, המוביל לריקבון ולצורך בסתימות שיניים או טיפולים משקמים אחרים. הפלאק מכיל חיידקים מזיקים שעלולים לגרות את החניכיים ולהוביל לדלקת חניכיים. 
  • הצטברות אבנית – אם לא מסירים כראוי את הרובד, הוא עלול להתקשות וליצור אבנית שקשה עוד יותר להסרה. האבנית יוצרת משטח מחוספס, נוח להצטברות רובד נוסף. הרעלים החיידקיים בפלאק ובאבנית עלולים לגרום לדלקת חניכיים שגורמת להן להיות אדומות, נפוחות ומדממות.
  • דלקת חניכיים – גורמת הרס של החניכיים, העצם ורקמות החיבור התומכות בשיניים. זה יכול לגרום לתסמינים כמו ריח רע מתמשך מהפה, נסיגת חניכיים, שיניים רפויות ושינויים בנשיכה. דלקת חניכיים מתקדמת עלולה להוביל לאובדן שיניים.
  • נסיגת חניכיים – היגיינת פה לקויה יכולה לתרום גם לנסיגת חניכיים, שבה רקמת החניכיים מתרחקת בהדרגה מהשיניים וחושפת את השורשים. נסיגת חניכיים עלולה לגרום לרגישות בשיניים, להגביר את הסיכון לעששת ושחיקת פני השורש.

אם לא דואגים לטיפול חניכיים מדממות הדלקת מתפשטת עמוק יותר לתוך רקמות החניכיים והמבנים התומכים, וגורמת לנזק נוסף לחניכיים, לאובדן עצם ולאובדן שיניים אפשרי.

עישון הוא אחד הגורמיים המרכזיים ביותר לדימום בחניכיים - אינפוגפיקה ד"ר ג'רי כהן

הקשר בין עישון לדימום חניכיים

  • עישון גורם להתכווצות כלי הדם ומפחית את זרימת הדם בכל הגוף, כולל החניכיים. הירידה בזרימת הדם פוגעת ביכולתן של החניכיים לקבל חמצן וחומרי תזונה חיוניים, פוגעת בבריאותן והופכת אותן לרגישות יותר לדלקות ודימומים.
  • עישון מחליש את יכולת המערכת החיסונית להדוף זיהומים, לרבות אלה המשפיעים על החניכיים. תגובה חיסונית לקויה זו מקשה על הגוף לשלוט ולהתמודד עם דלקת חניכיים, מה שמוביל לבעיות חניכיים מתמשכות, כגון חניכיים מדממות.
  • עישון מעכב את תהליך הריפוי (באופן כללי וגם באופן ספציפי) ברקמות הפה. כאשר החניכיים נפגעות או מגורות, כמו בזמן צחצוח או התפתחות של מחלת חניכיים, העישון מעכב את תהליך הריפוי הטבעי, ומאריך את הזמן שלוקח לחניכיים מדממות להחלים.
  • עישון מגביר את הסיכוי להצטברות של רובד ואבנית על השיניים ולאורך קו החניכיים. נוכחות רובד ואבנית עלולה לגרות את החניכיים, ולהוביל לדלקת ולדימום.

 

כיצד למנוע דימום חניכיים

מניעת דימום חניכיים כרוכה בשמירה על שיטות היגיינת פה טובות ואימוץ אורח חיים בריא:

  • לצחצח שיניים כמו שצריך, לפחות פעמיים ביום, עם מברשת שיניים רכה, ומשחת שיניים לחניכיים מדממות.
  • להשתמש בחוט דנטלי מדי יום, או בקיסמי ניקוי בין שיניים ולאורך קו החניכיים. 
  • לשטוף את הפה עם מי פה אנטי-מיקרוביאליים כדי לסייע בהפחתת הצטברות חיידקים ורובד.
  • להקפיד על תזונה מאוזנת עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים וחלבונים רזים. 
  • להימנע מצריכה מופרזת של חטיפים ומשקאות ממותקים, מכיוון שהם תורמים לעששת ובעיות חניכיים.
  • להגביל את השימוש באלכוהול ובטבק שעלולים לתרום לדלקת חניכיים ולבעיות בריאות אחרות בפה. 
  • לשתות הרבה מים כדי לשמור על לחות הפה. מים עוזרים לשטוף חלקיקי מזון ומעודדים ייצור רוק, מה שיכול לסייע בשמירה על בריאות החניכיים והפה.
  • לבקר אצל רופא השיניים באופן קבוע לניקוי מקצועי. 

החשיבות של בדיקות שיניים סדירות לבריאות החניכיים

רופאי שיניים בודקים את מצב החניכיים באופן שגרתי, ומעריכים את הצבע, המרקם והמוצקות שלהן. ניטור זה עוזר לזהות שינויים או חריגות שעלולים להצביע על מחלת חניכיים או בעיות אחרות בבריאות הפה; זיהוי מוקדם של בעיות אפשריות מאפשר להתחיל טיפול מתאים באופן מיידי.

גם עם שיטות קפדניות של היגיינת הפה בבית, ישנם עדיין אזורים בפה שקשה להגיע אליהם ולנקות אותם ביסודיות. בדיקות שיניים מספקות הזדמנות לניקוי מקצועי, כולל אבנית והקצעת שורשים, המסירים רובד, אבנית והצטברויות חיידקים מקו החניכיים ומשטחי השיניים.

רופאי שיניים מספקים הדרכה חשובה לשמירה על נהלי היגיינת פה נאותים, המותאמים לצרכים הספציפיים של המטופלים. הם יכולים לייעץ לגבי טכניקות צחצוח וחוט דנטלי, להמליץ ​​על מוצרי טיפוח פה מתאימים, ולהציע הצעות בנוגע לבריאות החניכיים.

טיפולים מקצועיים למחלות חניכיים ודימום חניכיים

  • ניקוי שיניים מקצועי (החלקה והקצעת שורשים): הליך זה כולל הסרת רובד ואבנית מעל ומתחת לקו החניכיים, כדי לחסל את הצטברות החיידקים התורמים לדלקת חניכיים ולדימום. 
  • אנטיביוטיקה: במקרים מסוימים, רופא השיניים עשוי לרשום אנטיביוטיקה כדי לעזור לשלוט בזיהום חיידקי ולהפחית דלקת חניכיים. 
  • ניקוי בלייזר: ניתן להשתמש בלייזרים דנטליים כדי להסיר רקמת חניכיים נגועה ולקדם ריפוי. טיפול בלייזר יכול לחסל חיידקים תוך מזעור נזקים לרקמת החניכיים הבריאה.
  • ניתוח חניכיים: במקרים מתקדמים של מחלת חניכיים, ייתכן שיהיה צורך בהתערבות כירורגית כדי להסיר כיסים עמוקים של חיידקים ולשקם את החניכיים, בהליכים כגון ניתוח דש חניכיים, השתלת עצם וכו’.
  • השתלת חניכיים: אם התרחשה נסיגת חניכיים (ישנו סרטון הסבר למטה על נסיגת חניכיים), ניתן להמליץ ​​על השתלת חניכיים. במהלך הליך זה נלקחת רקמת חניכיים מאזור אחר בפה, או מתורם, ומצמידים אותה בניתוח לאזור הפגוע כדי לכסות את שורשי השן החשופים.

מצורף סרטון מאתר “מידרג” שמסביר מה זה נסיגת חניכיים ואיך מטפלים

מתי נצטרך לפנות לטיפול רפואי בחניכיים מדממות?

מומלץ לפנות לטיפול רפואי במקרה של:

  • דימום מתמשך או מוגזם: אם החניכיים מדממות באופן עקבי בעת צחצוח, שימוש בחוט דנטלי, או אפילו באופן ספונטני ללא כל סיבה נראית לעין, זה סימן שמשהו לא בסדר. גם אם הדימום נראה קל, רצוי להתייעץ עם רופא שיניים.
  • דלקת חניכיים כרונית: אם החניכיים נראות אדומות, נפוחות ורכות במשך תקופה ממושכת, זה יכול להצביע על דלקת חניכיים או בעיה בסיסית אחרת. פנייה לטיפול רפואי יכולה לעזור לזהות את הסיבה ולמנוע התקדמות נוספת של המצב.
  • כאב או רגישות בחניכיים: אם חווים כאב, אי נוחות או רגישות מוגברת יחד עם דימום חניכיים, זה עלול לרמז על זיהום או בעיות אחרות בבריאות הפה. יש צורך בהערכה על ידי איש מקצוע כדי לאבחן ולטפל בבעיה.
  • חניכיים מדממות במהלך ההריון: שינויים הורמונליים במהלך ההריון יכולים להפוך את החניכיים לרגישים יותר ונוטים לדימומים. עם זאת, עדיין חשוב להתייעץ עם רופא שיניים לצורך הערכה ו מתאימה, על מנת להבטיח בריאות הפה המיטבית במהלך ההריון.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​