זהירות בריליום

בריליום BERYLLIUM או Be הוא יסוד כימי ממשפחת המתכות האלקאליות. הוא חומר רעיל, חזק מאוד, אלסטי, קל משקל, אינו מגנטי ומוליך מעולה. צבעו כסף-פלדה, משמש בעיקר להקשיית וחזוק סגסוגות. מצוי עד היום בשימוש נרחב בתעשיות:תעופה וחלל, אלקטרוניקה, רכב,אופטיקה ומחשבים. בעבר היה בשימוש נרחב גם ברפואת השיניים.

חשיפה ממושכת לבריליום, בעיקר בדרכי הנשימה, עשוייה לגרום לבריליוזיס המתבטאת במחלת ריאות קשה ובעלת תסמינים דומים לסרקואידוזיס. כמו כן חשיפה ממושכת לבריליום יכולה להסתיים בסרטן הריאות. לבריליוזיס אין מרפא והטיפול הוא בד”כ תומך ועל ידי סטרואידים דבר היוצר בעצמו תופעות לוואי ותסמיני מחלה משניים. דמיון הסימפטומים לסרקואידוזיס גורם לרוב לאבחון חסר ורק הקשר לחשיפה ברורה לבריליום מתייג את המחלה כבריליוזיס.

השימוש בבריליום ברפואת שיניים היה נפוץ מאוד בעבר עקב מחירו הזול , הוא שימש כמקשה בסגסוגות הכרום-קובאלט (ויטליום) המשמשות בכתרים, גשרים ובשלדי מתכת עבור שחזורים נשלפים ומוברגים. עקב רעילותו שהיא בשיאה בשלב העיבוד המעבדתי, (בזמן בו יש חיתוך שלו ורכיבים שלו מתפזרים באויר הננשם) התגלו מקרים של טכנאים העוסקים בסגסוגות. השימוש בבריליום ברפ”ש נאסר בשנת 2001.

רמות התחלואה אינן אחידות והסבירות היא בין 6%-30%. מרבית המאובחנים הם בעלי קשיי נשימה וסרקואידוזיס ורק אבחון מדוקדק עולה על הגורם. בישראל מאובחנים רשמית כיום 8 חולי בריליוזיס אך בפועל קיימים יותר.

למרות הגדרתו כרעלן וכמסרטן ניתן כיום לרכוש אותו ללא קושי ולהכניסו לשימוש בסגסוגות דנטאליות. לדבר אטרקטיביות בגלל מחירו הזול והתכונות הפיזיקליות המעולות. שימוש בחומרים מקשים חליפיים בסגסוגות הכרום-קובלט מייקר אותן משמעותית.

בישראל יש כיום מעבדות המשתמשות בבריליום כממחזר סגסוגות דנטאליות וזאת למרות שהדבר נאסר בחוק.הפיתרון צריך להיות בהגבלת ייבוא ברורה וחדה של כל סגסוגת דנטאלית המכילה בריליום.עצתינו לכם היא לדרוש מהרופא תכולת מתכות המצויות בשימוש ולסרב לכל שימוש בסגסוגות הבעייתיות למרות שהבעייה לא תהיה של המתרפא אלא של הטכנאי.
נפגעתם מבריליום בעבודה? זהו מקרה קלאסי של רשלנות רפואית בעבודה, ועליכם לפנות לעו”ד המומחה בכך.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​