השתלת עצם

הבנת השתלת עצם דנטלית: מטרה והליך

השתלת עצם דנטלית היא הליך דנטלי נפוץ המשמש לשיקום רקמת עצם בלסת לאחר אובדן שיניים או נזק. כאשר שן אובדת או נעקרת, רקמת העצם שמסביב יכולה להתחיל להתכווץ ולהיחלש עם הזמן. זה יכול לגרום למגוון של בעיות, כולל קושי בלעיסה, שינויים במראה הפנים ואפשרות לאובדן שיניים נוסף.

מטרת השתלת עצם דנטלית היא לבנות מחדש ולחזק את רקמת העצם בלסת, כך שניתן יהיה למקם בצורה מאובטחת שתלים דנטליים, גשרים או תותבות  על מנת שהשיניים יצליחו לתפקד כראוי. השתלת עצם כוללת שימוש בחומר עצם ממקור אחר, כגון רקמת העצם של המטופל עצמו, רקמת מתורם או חומרים סינתטיים.

הליך השתלת עצם בשן כולל מספר שלבים. ראשית, האזור בו יש צורך ברקמת העצם מנוקה ומוכן היטב. לאחר מכן, החומר המיועד להשתלה ממוקם באזור ומאובטח באמצעות ברגים או סיכות. עם הזמן, חומר ההשתלה מתמזג עם רקמת העצם הקיימת, ומספק בסיס חזק לשיקום שיניים.

כשמבצעים השתלת עצם חניכיים זמן ההחלמה יכול להשתנות בהתאם להיקף ההליך ותהליך ריפוי אישי של המטופל. נפיחות בחניכיים, אי נוחות ודימום קל בעקבות ההליך הן תופעות נפוצות למדי. תרופות נגד כאבים ודיאטת מזון רך עשויות להיות מומלצות במהלך תקופת ההחלמה הראשונית.

בסך הכל, השתלת עצם דנטלית היא הליך בטוח ויעיל שיכול לסייע בשיקום רקמת העצם בלסת ולשפר את בריאות הפה הכללית. 

באנר אודות - מרפאת שיניים בחולון בניהולו של דר ג'רי כהן

איך נדע אם אנחנו צריכים השתלת עצם?

רופא שיניים מומחה הוא זה שיכול לקבוע אם נדרשת השתלת עצם; זאת, על ידי ביצוע בדיקת שיניים יסודית וצילום רנטגן דנטלי. יחד עם זאת, יש מספר תופעות שיכולות להצביע על צורך בהשתלת עצם:

  • שיניים חסרות: אם במשך תקופה ארוכה היו חסרות שיניים, עם הזמן עלול להיווצר מצב שבאזור של השיניים החסרות עצם הלסת תתכווץ. השתלת עצם עשויה להיות נחוצה אם מחליטים להשלים את החסר עם שתלים. במקרה כזה יש לשער שיהיה צורך לעשות השתלת עצם לשתל כדי לבנות מחדש את רקמת העצם ולספק בסיס חזק לשיקום שיניים כגון שתלים או גשרים.
  • מחלת חניכיים: מחלת חניכיים עלולה לגרום לאובדן עצם בלסת, זה עלול להוביל לאובדן שיניים ואף לשינויים במראה הפנים. 
  • טראומה או פציעה: טראומה או פגיעה בעצם הלסת עלולות לגרום לנזק ולאובדן רקמת העצם. השתלת עצם עשויה להיות נחוצה כדי לבנות מחדש את האזור הפגוע ולשקם את התפקוד והמראה.
  • תמיכת תותבות: אם משתמשים בשיניים תותבות, ייתכן שיהיה צורך בהשתלת עצם כדי לספק תמיכה נוספת ולמנוע איבוד עצם נוסף בלסת.

הסוגים השונים של השתלות עצם המשמשים בהליכי שיניים

ישנם מספר סוגים שונים של חומרים המשמשים בהשתלות עצם. סוג החומר יהיה תלוי בצרכיו האישיים של המטופל, בהיקף אובדן העצם ובהמלצת הרופא המומחה. 

שתל עצמי –  השתלת עצם כזאת כוללת לקיחת רקמת עצם מאזור אחר בגופו של המטופל, כגון הירך או הלסת, והשתלתה לאזור בו התרחש אובדן העצם. סוג זה של השתלת עצם מועדף לעתים קרובות מכיוון שמשתמשים ברקמה של המטופל עצמו, מה שמפחית את הסיכון לדחייה או לזיהום.

שתל מתורם (Allograft) – כולל שימוש ברקמת עצם מתורם (בדרך כלל מישהו שנפטר). עצם התורם מעובדת ומעוקרת לפני ההשתלה במטופל. אלוגרפטים הם אלטרנטיבה נפוצה להשתלת עצם בשן במיוחד במקרים בהם אין למטופל מספיק רקמת עצם להשתלה.

שתל מבעל חיים (Xenograft) – כולל שימוש ברקמת עצם מחיה, בדרך כלל פרה או חזיר, אשר מעובדת ומעוקרת לפני ההשתלה במטופל. קסנוגרפטים הם חלופה נפוצה להשתלות עצם דנטליות, במיוחד במקרים בהם יש צורך בכמות גדולה של רקמת עצם.

שתל סינטטי (Alloplast) – שימוש בחומר עצם מלאכותי, העשוי בדרך כלל ממינרלים על בסיס סידן, כדי להחליף את רקמת העצם החסרה. השתלות שתל סינטטי הן חלופה  במיוחד במקרים בהם המטופל אינו יכול לעבור ניתוח לקצירת רקמת עצם.

עלות השתלת עצם דנטלית יכולה להשתנות בהתאם למספר גורמים:

אם בודקים מה זה השתלת עצם בשיניים מבינים שזהו הליך הכולל הוספת רקמת עצם ללסת כדי לספק בסיס חזק להשתלות שיניים, או לפרוצדורות דנטליות אחרות:

העלות של השתלת עצם דנטלית יכולה להשתנות בהתאם למספר גורמים, כולל:

  • סוג החומר המיועד להשתלתה: כפי שהוזכר קודם לכן, ישנם סוגים שונים של חומרים המשמשים בהשתלות עצם. עלות ההשתלה תלויה בסוג החומר בו נעשה שימוש ובכמות רקמת העצם הנדרשת. 
  • היקף איבוד העצם: כמות איבוד העצם בלסת יכולה להשפיע על עלות השתלת העצם. אובדן עצם נרחב יותר עשוי לדרוש השתלה גדולה יותר, מה שעלול לייקר את העלות.
  • הליכי הכנה: בדומה להשתלות שיניים, ייתכן שיהיה צורך בהליכי הכנה כגון הרמת סינוס ועוד לפני שניתן יהיה לבצע את השתלת העצם. הליכים נוספים אלה יכולים להגדיל את העלות הכוללת של הטיפול.

לפניכם בסרטון ד”ר ג’רי כהן מסביר על השתלת עצם והרמת סינוס בתוכנית טלוויזיה של פרופ’ קרסו:

כיצד השתלת עצם דנטלית מקדמת השתלת שיניים מוצלחת

השתלת עצם בשן היא הליך המבוצע לעתים קרובות כדי לקדם השתלת שיניים מוצלחת. ככה זה עובד:

  • כאשר חסרות שיניים, כמו שצויין למעלה, העצם שתמכה את השן עלולה להתחיל להידרדר, והדבר עלול להקשות על ביצוע שתל דנטלי מכיוון שהשתל זקוק לבסיס חזק ויציב לתמיכה בבורג. במקרים בהם אין מספיק עצם לתמיכה בשתל, ייתכן שיהיה צורך בהשתלת עצם.
  • במהלך תהליך השתלת עצם, מתווספת רקמת עצם ללסת כדי לספק בסיס מוצק להשתלת השיניים. לאחר ביצוע השתלת העצם, הגוף מטמיע בהדרגה את החומר המושתל כרקמת עצם חדשה. תהליך זה נקרא אוסאואינטגרציה ויכול להימשך מספר חודשים. לאחר שרקמת העצם המושתלת השתלבה עם העצם הקיימת בלסת, ניתן להכניס את השתל לעצם החדשה שנוצרה.
  • ללא תמיכת עצם מספקת, ייתכן שהשתל הדנטלי לא יוכל להתמזג כראוי עם עצם הלסת ובסופו של דבר הליך השתלת העצם עלול להיכשל. השתלת עצם מוצלחת יכולה לספק את התמיכה הדרושה לשתל, ולהגדיל את הסיכויים להשתלת שיניים מוצלחת.

חשוב לציין שלא כל מטופלי השתלת שיניים דורשים השתלת עצם. רופא שיניים יכול להעריך את צרכיו האישיים של המטופל ולקבוע אם יש צורך בהשתלת עצם כדי להבטיח השתלה מוצלחת.

הסיכונים והסיבוכים של השתלת עצם לשיניים

  • זיהום: כמו בכל הליך כירורגי, קיים סיכון לזיהום בהשתלת עצם. השימוש בטכניקות מתקדמות של סטריליזציה עם אנטיביוטיקה מניעתית יכולים לעזור למזער סיכון זה.
  • דימום: ייתכנו קצת דימומים לאחר ההליך, שבדרך כלל ניתן לטפל בהם.
  • כאבים ונפיחות: ניתן לצפות לאי נוחות ונפיחות מסוימת לאחר ההליך. תרופות נגד כאבים והנחת קרח יכולים לעזור להקל על התסמינים הללו.
  • נזק עצבי: ישנם מקרים בהם העצבים בלסת עלולים להינזק במהלך ההליך, מה שעלול לגרום לחוסר תחושה או עקצוץ באזור הפגוע. זה בדרך כלל זמני אבל במקרים נדירים יכול להיות קבוע.
  • דחייה: קיים סיכון קל לדחייה או לתגובה אלרגית לחומר השתלת העצם, אם כי זה נדיר.
  • כשל בהשתלה: במקרים מסוימים, השתלת עצם עלולה להיכשל בתהליך השילוב שלה עם רקמת העצם הקיימת, מה שעלול לדרוש הליכי השתלה נוספים או אפשרויות טיפול חלופיות.

הכנה להשתלת עצם דנטלית: למה לצפות 

הכנה להשתלת עצם דנטלית כרוכה במספר שלבים. הנה למה אפשר לצפות:

  • התייעצות עם רופא שיניים: השלב הראשון בהכנה להשתלת עצם לשתל הוא לקבוע פגישת ייעוץ עם רופא שיניים. במהלך הייעוץ, רופא השיניים יבדוק את ההיסטוריה הרפואית של המטופל כמו גם את חלל הפה, מצב השיניים והלסתות באופן כללי, ויקבע אם יש צורך בהשתלת עצם. הוא גם יסביר את ההליך, ידון בסיכונים וביתרונות ויענה על כל שאלה שיש לכם.
  • בדיקה טרום ניתוחית: לפני ההליך, רופא השיניים עשוי להזמין בדיקות טרום ניתוחיות, כגון בדיקות דם, צילומי רנטגן או בדיקת CT. לעיתים יעשה הדמיות תלת מימדיות כדי להעריך את עצם הלסת ולתכנן מראש  את תהליך ההשתלה. 
  • הנחיות טרום ניתוח: רופא השיניים יתן הנחיות והוראות איך להכין את עצמכם בימים שלפני הניתוח. זה עשוי לכלול הנחיות להימנע מתרופות, מזונות או משקאות מסוימים שיכולים להפריע לתהליך או להרדמה.

הכנה להשתלת עצם דנטלית - תמונה להמחשה

  • הרדמה: השתלת עצם מבוצעת בדרך כלל בהרדמה מקומית. רופא השיניים עשוי להמליץ ​​גם על הרגעה נוספת או הרדמה כללית קצרה, הכל בהתאם לרמת הנוחות ולמורכבות ההליך,.
  • הליך השתלה: רופא השיניים יבצע חתך ברקמת החניכיים כדי לחשוף את עצם הלסת. לאחר מכן יכין את חומר השתלת העצם, וימקם אותו באזור שבו יש צורך בתמיכת עצם. חומר השתל עשוי להיות מאובטח באמצעות ברגים או סיכות, והחתך ייסגר עם תפרים.
  • הנחיות לאחר הניתוח: לאחר ההליך, רופא השיניים יתן הנחיות לאחר ניתוח השתלת עצם בחניכיים החלמה ומעקב. זה עשוי לכלול הוראות להימנע ממזונות מסוימים, לשתות הרבה נוזלים ולקחת תרופות כפי שנקבע. רופא השיניים עשוי גם להמליץ ​​מה ניתן לעשות במקרה של תופעות לוואי כמו נפיחות, כאבים ועוד.
  • פגישות מעקב: רופא השיניים יקבע פגישות מעקב כדי לעקוב אחר ההתקדמות ההליך, ולהעריך את הצלחת ההשתלה. בפגישה הוא עשוי לקחת צילומי רנטגן כדי להעריך את צמיחת העצם ואינטגרציה עם רקמת העצם הקיימת.

טיפול והתאוששות לאחר ניתוח השתלת עצם לשיניים

בהתאוששות מניתוח השתלת עצם חניכיים זמן החלמה יכול להימשך כ-6-12 שבועות. זה יכול להשתנות בהתאם להיקף הניתוח ולבריאותו הכללית של המטופל.

  • ביממה הראשונה לאחר הניתוח מומלץ לא לשטוף את הפה, אסור לעשן מאחר וזה יכול לגרום לזיהום, מומלץ לאכול מזונות רכים וקרים, להימנע מתרופות מסוימות לפי הוראות הרופאים (בעיקר כאלו המכילות סטרואידים), ורצוי לנוח.
  • בשבוע אחרי הניתוח מומלץ לא לצחצח שיניים. ניתן לשטוף את הפה במי פה, ואם יש צורך באנטיביוטיקה, לקחת את המנה במלואה על מנת למנוע זיהום ודלקת באזור הניתוח. ניתן לקחת משככי כאבים שהומלצו על ידי רופא השיניים וגם בתקופה זו העישון אסור. אם עדיין חשים כאב מומלץ להימנע מפעילות פיזית מאומצת ומאימוני כושר.
  • חשוב לבצע לאחר הניתוח את ההנחיות שניתנו על ידי רופא השיניים כדי לקדם ריפוי מיטבי ולמזער את הסיכון לסיבוכים. ההנחיות הכלליות הן הימנעות ממזונות מסוימים, והימנעות מעישון שעלול לעכב את תהליך הריפוי, 
  • חשוב להגיע לפגישות המעקב שנקבעו אצל רופא השיניים כדי שניתן יהיה לעשות צילומי רנטגן, צילומים פנורמיים וכד’, על מנת לוודא שהשתל נקלט ומתמקם כראוי.

החשיבות של טיפול ותחזוקה נאותים לאחר השתלת עצם בשיניים

הצלחת השתלת עצם תלויה ביכולת הגוף לשלב את חומר העצם החדש ברקמת העצם הקיימת. לכן, טיפול ותחזוקה נאותים לאחר ההליך יכולים לעזור לקדם ריפוי מיטבי ולמנוע סיבוכים, ויש מספר סיבות לכך שטיפול ותחזוקה נאותים לאחר השתלת עצם שיניים הם חיוניים:

  • מזעור הסיכון לזיהום: אתר הניתוח חשוף לזיהום. חשוב לשמור על היגיינת פה טובה ולקחת במידת הצורך אנטיביוטיקה מתאימה.
  • תמיכה בתהליך הריפוי: תהליך הריפוי לאחר השתלת עצם שיניים יכול להימשך מספר שבועות, במהלכם חומר העצם משתלב ברקמת העצם הקיימת. צריך לשמור על הוראות הרופא ולטפל בפה על מנת שזה יצליח. 
  • שמירה על שלמות השתל: טיפול ותחזוקה נאותים לאחר השתלת עצם דנטלית יכולים לסייע בשמירה על שלמות השתלת העצם. זה כולל הימנעות מלעיסת מקום הניתוח והקפדה על דיאטת מזון רך לפי הנחיות הרופא המטפל.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​