מדוע חשוב לשמור על בריאות הפה והחניכיים?
מחלות הפה והחניכיים, כמו עששת ודלקת חניכיים, משפיעות על איכות חיינו ובריאותנו הכללית. כל פגיעה בשיניים ובחניכים עלולה לפגום ביכולתנו לאכול כראוי, לגרום לכאבים, אי נוחות ולהתפשטות זיהומים. ידוע כי קיים קשר בין מחלות הפה והחניכיים למחלות אחרות. נמצא קשר בין מחלות לב ומחלות חניכיים, כלומר זיהומים ודלקות בחלל הפה עלולים להחמיר מחלות לב. מחלת הסוכרת היא דוגמה ליחסי הגומלין הקיימים בין מחלות בפה לבין מחלות בכלל הגוף. מחלת הסוכרת מוחמרת, כשסובלים ממחלת חניכיים, ולהפך. הרפואה הטובה ביותר היא רפואה מונעת, ולכן הבסיס לכל טיפול במחלות הפה הוא חינוך והקפדה על הגיינת הפה.
הגדרות בסיסיות שכדאי לדעת
עששת
זו המחלה הנפוצה ביותר ומוכרת לכולנו יותר כ “חורים בשיניים”. היא נגרמת כתוצאה מהרס השיניים על-ידי חיידקים.כאשר יש עששת בשיניים, עלולים להופיע כאבים ואי נוחות, כמו כן אם לא מטפלים בזמן, התוצאה עלולה להיות אף אובדן של השן. מחלה זו מושפעת ממספר גורמים , חלקם אינם נשלטים על-ידנו כמו הגנטיקה, המשפיעה על עמידות השיניים מפני מתקפת החומציות של החיידקים, וחלקם נשלטים כמו הרגלי התזונה והגיינת הפה. התרופה הכי טובה כמובן היא הרפואה המונעת, כלומר חינוך להרגלי תזונה נכונים, הגיינת פה וביקור סדיר אצל רופא השיניים והשיננית.
מחלת חניכיים
מחלה בה יש פגיעה ברקמה האוחזת ותומכת בשן הן ברקמה הרכה (החניכיים הורודים) והן ברקמה הקשה (העצם האוחזת בשן). ההרס נגרם כתגובה לחיידקים הנמצאים סביב השן ובעומק כיסי החניכיים ( המרווח שבין השן לחניכיים). למחלה זו גם מאפיינים גנטיים. במקרים קשים לא מטופלים המחלה עלולה להביא לאובדן השן. בכדי לטפל במחלה ולשמור על תוצאות הטיפול לאורך זמן, חשוב לסלק את הגורמים המזהמים בעיקר על-ידי ניקוי וצחצוח נכונים, וכמו כן מפגשים תקופתיים אצל השיננית ומומחה למחלות חניכיים.
דלקת חניכיים
זו מחלה בה יש פגיעה רק ברקמה הרכה (החניכיים הורודים) כתגובה לחיידקים. כלומר, שאריות מזון וחיידקים, שלא סולקו בצחצוח וניקוי נכונים, עלולים לגרום להתפתחות דלקת בחניכיים. דלקת זו תאופיין בנפיחות ואודם מקומיים ובדימום מהחניכיים.
לכל מחלת חניכיים קדמה דלקת חניכיים, אך לא ההפך. משום שאין לנו דרך לחזות מראש איזה מקרה יתדרדר למצב של מחלת חניכיים ולאובדן שיניים, חשוב לטפל בכל דלקת חניכיים בצורה יסודית. הטיפול בבסיסו הוא ניקוי יסודי הן על-ידי צחצוח וניקוי בין השיניים על ידי חוט דנטלי למשל בבית, והן ניקוי סדיר אצל השיננית.
הבנת תהליך מחלת העששת
מחלת העששת הינה מחלה מולטיפקטוריאלית (אשר נובעת מכמה גורמים שונים). על מנת לטפל במחלה בשיטה של מניעה עלינו להכיר את הגורמים השונים הפועלים בה.
1. חיידק
בחלל הפה בכל זמן נתון קיימים מעל ל500 זנים שונים של חיידקים. רובם של החיידקים אינם מזיקים לנו אך בנסיבות מסויימות בהן אנו מספקים לחיידקים תנאים טובים להתפתחות, החיידקים יחלו תהליך של פגיעה ברקמות הפה (שיניים, חניכיים, רקמה רכה). שליטה בחיידקים יכולה להיות מושגת ע”י שטיפות פה מסוגים מסויימים, סילוק מכאני ע”י צחצוח ובמקרים חריגים אפילו טיפול תרופתי ע”י אנטיביוטיקה.
2. הגוף האנושי
הפרשת רוק ומע’ החיסון האנושית הם שני הגורמים החשובים בהם משתמש הגוף בכדי להתמודד עם כמות החיידקים העצומה בחלל הפה.את רוב ההתנגדות של הגוף למחלות חניכיים ומחלת העששת יודע הגוף שלנו לעשות לבד. זאת באמצעות מערכת חיסון תקינה. במקרים מסוימים בהם מע’ החיסון שלנו חלשה יותר, נוכל לראות נזקים גדולים יותר בחלל הפה. במצבים בהם ישנה פגיעה בהפרשת הרוק בפה או שינוי בהרכבו נוכל גם כן לצפות להתדרדרות במצב השיניים והחניכיים. צחצוח שיניים וזרימה טובה של נוזלים בחלל הפה (על ידי שתיית מיים מספקת) יכולים לסייע לגוף בשמירה על מצב יציב בחלל הפה.
3. תזונה
4. זמן
כל מחלה או נגע עששתי (חור בשן) הוא תהליך אשר מתפתח עם הזמן. מכאן ישנה חשיבות מכרעת לביקורות אצל רופאי שיניים כל זמן נתון. במקרים בהם מחלת העששת או מחלת החניכיים קשה יותר הביקורת המומלצת תהיה כל 3-6 חודשים ובמקרים בהם השגנו שליטה טובה בגורמים למחלות (שליטה בחיידקים, בניקוי ובתזונה) נוכל לשמור על ביקורות קבועות כל שנה.
מתוך הבנת הגורמים למחלת העששת אנו יכולים למצוא "נקודות התערבות"
בהן נוכל להשפיע על התקדמות המחלה:
- תזונה נכונה, שתיה מספקת.
- צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטאלי.
- הגעה לטיפולים ע”י שיננית.
- ביקורות תקופתיות ע”י רופא שיניים בתוך מרפאת שיניים מתאימה.