מה הגורמים למחלות חניכיים, נסיגת חניכיים, אובדן עצם ועוד. כיצד ניתן לטפל בתופעות של ריח רע מהפה, דימום, תזוזת שיניים. למה חשוב לא להזניח את החניכיים
רוב האוכלסיה הבוגרת סובלת מבעיות חניכים ברמה זו אחרת. מחלות חניכיים, לא פוגעות ישירות בשן, אלא במערך התומך שסביבה. לרוב מדובר בדלקת על פי רוב קלה, אולם גם זו בהעדר טיפול מתאים עשויה לגרום לבעיות חמורות. בכיסי החניכיים מצטברים בקטריות וחיידקים, וללא טיפול ושיקום דלקת חניכיים לא מטופלת עלולה לגרום למחלת חניכיים כרונית ואף לאובדן שיניים בריאות לחלוטין.
אנחנו יודעים שחיוך עם שיניים יפות ובריאות הוא כרטיס ביקור, אבל לפעמים שוכחים שבלי חניכיים בריאות וחזקות שיחזיקו את כל זה, לא יהיו לנו שיניים כלל.
תסמינים לדלקת חניכיים המצריכים ביקור אצל פריודונט (מומחה חניכיים): ריח רע מהפה, נפיחות, אודם, דימום בזמן צחצוח או באכילה של דברים קשים. תיתכן הפרשת מוגלה. חשוב חטפל מיד עם הופעת הסימפטומים הראשונים בשלב בו קל לעצור את התפשטות המחלה.
במקרה של דלקת החניכיים מתקדמת ומחלת חניכיים קשה – יש ספיגת עצם ניכרת, אובדן עצם, יצירת מרווחים בין השיניים, אובדן תמיכה לשיניים וכתוצאה מכך שיניים מתנדנדות ואף אובדן של שיניים בריאות.
הטיפולים הקיימים, מתי יש צורך בכל טיפול ומה חשוב לדעת:
ניקויי עמוק
ניקוי עמוק מוכר גם בשמו טיפול הקצעת שורשים – ניקוי יסודי הנעשה במטרה להגיע לרבדים עמוקים יותר של בסיס השן שטיפול שיניים באמצעים סטנדרטים בייתים ואפילו טיפול רגיל של שיננית, לא יכולים להגיע. כאן המטרה לסלק אבנית ורובד חיידקי לא רק מפני השן אלא משורש השן החשוף לכיס ורקמות החניכיים, הניקוי נעשה בהרדמה מקומית בעזרת כלים מיוחדים המאפשרים גישה עמוקה לבסיס השן.
בדרך כלל הטיפול נמשך בין 2-4 טיפולים בהרדמה מקומית. בכל טיפול מתמקדים בחלק אחר של הפה ומטפלים באופן ממוקד ועמוק סביב כל שן. במהלך הטיפול מתבצעת – גרידת חניכיים הליך המאפשר שיוף עדין של השן והסרת חיידקים ואבנית מחלל הפה. במקרים מסויימים ניתן לבצע את הטיפול כולו ביום אחד, בכפוף להחלטת הרופא המומחה.
מטרת הטיפול: עצירת התקדמות הדלקת. ריפוי ומניעת הישנות מחלות חניכיים.
כדי למנוע הישנות, אחרי טיפול הקצעת שורשים חשוב להקפיד על היגיינת הפה ולהמשיך לטיפולי מעקב אצל שיננית. וביקורת פריודונט. אם לאחר הטיפולים עדיין מצויה דלקת יתכן ויש צורך בתרופות למיגור הדלקת.
ניתוחים רגנרטיבים
שורשי השיניים מקובעים ברקמת העצם, כך השיניים שלנו יציבות בפה. אולם לעיתים, מסיבות שונות, כגון השלכות של דלקת חניכיים, הדלדלות רקמות עצם ועוד, נגרם דילול ברקמת העצם ולנסיגת העצם המעגנת ועוטפת את השן. מצב המוכר כ “נסיגת חניכיים” או “אובדן עצם”. במצב כזה השיניים כבר לא יציבות בפה ויש חשש לאובדן שיניים בריאות.
ניתן לשקם מחדש את החניכיים על ידי טיפול כירוגי בו יוצרים מחדש את הרקמות שאבדו. לרשותו של מומחה החניכיים מספר דרכים וההחלטה על דרך הטיפול המתאימה ביותר תלויה במצב המטופל.
אופן הטיפול: הרעיון זהה, אחרי סילוק הגורם הדלקתי וניקוי הכיסיים, “בונים” עצם ומעודדים יצירת חומר עצם טבעי שיבנה מחדש את רקמות התמיכה בשיניים. על פי רוב יעשה שימוש בממברנה או תכשיר ביולוגי המכיל חלבונים. במקרים קשים יתכן ויהיה צורך להשתמש בתחליף עצם שימנע קריסת חניכיים ויעודד היווצרות עצם.
ומה קורה כשלא מדובר בשן אלא בשתל?
תוספת חניכיים
בעקבות נסיגת חניכיים, שולי החניכיים מתקצרים וחושפים את שורש השן, התוצאה עלולה להיות מראה שיניים ארוכות יותר, כך גם נוצרים חללים ומרווחים בין השיניים, בהעדר רקמת חניכיים שתעטוף אותם. לכן יתכן ותחושו רגישות גבוה לקור, חום ומגע. חשיפה לעששת שורשים והעדר תמיכה באחיזת השן.
בחלק מהמקרים של נסיגת חניכיים, ניתן לשחזר את רקמת החניכיים, על ידי הליך כירוגי מקומי. את הרקמה המושתלת לוקחים בדרך כלל מהמטופל עצמו או נעזרים בחומרים דנטלים אחרים.
הארכת כותרת ועיצוב קו חניכיים
כאשר כותרת השן נפגעה, ננסה להציל את השן ולהשאיר אותה בפה לאורך זמן. במקרים כאלה כאשר נותר חומר שן מועט ודק, יש חשש שהשן לא תעמוד בעומס הקיים עליה ותישבר, ואז אין מנוס אלא לעקור אותה. לשם כך בונים סביבה כתר, הנאחז בשולי השן המקורית, מעבה ומחזק אותה. אולם במקרים בהם אין מספיק חומר שן בריא בכותרת אין מספיק “חומר” שיחזיק את הכתר. במקרים כאלה ניתן לבצע הארכת כותרת. זוהי פעולה כירוגית שמטרתה לחשוף חלק קטן מפני השן המוסתר תחת החניכיים, אזור בריא שעליו ניתן להצמיד כתר. בסיום הפעולה החניכיים מוצמדים למקומם החדש. לעיתים הסיבה יכולה להיות אסתטית, כאשר אורך השיניים לא שווה, או שהשיניים קצרות.
מניעים אסתטיים:
טיפולים אסתטיים לשיניים לא עוצרים רק בגוון השיניים או במבנה הכתר. כדי ליצור חיוך מושלם יש צורך לפעמים בטיפול גם בחניכיים. כיום ניתן לשנות מבנה, גודל ופרופורציה של שן אחת או יותר. אנשים בעלי “חיוך חנכיים”, כלומר כשהם מחייכים חלק גדול המחניכיים שלהם נחשף, בעזרת פיסול חניכיים מצמצמים מעט את אורך החניכיים ומיישרים את קו החניכים ליצירת מראה הרמוני. לרוב הטיפול מסתיים בביקור אחד. החניכיים נאטמות כדי למנוע זהומים והתפתחות דלקות.