כתמים לבנים בשיניים: מה זה מעיד וכיצד מטפלים?

החיוך יכול להיות מושלם אבל כתם אחד לבן בשיניים עלול לקלקל את כל החגיגה.

מה הם אותם כתמים לבנים בשיניים?

הכתמים מעידים על בעיה מקומית בהתפתחות זגוגית השן ( אמאייל). הכתם יכול להופיע בצורות שונות כנקודה אחת או יותר על גבי השן או בצורת פסים. לעיתים מספר שיניים מעורבות. הצבע השונה של הכתם ( לבן גירי בוהק ולעיתים צהוב/חום) נובע מהפרעה מקומית בהסתיידות זגוגית השן. עומק ומיקום הכתם משתנה.

הסיבות להיווצרות כתמים לבנים בשיניים:

חשוב להבחין בין כתמים שהיו שם “מאז ומעולם”, קרי מיום בקיעת השן, לבין כתמים שהתפתחו בשלבים מאוחרים יותר.

סיבות להופעת כתמים לבנים בשיניים מיום בקיעת השן:

  1. חבלה – סיבה נפוצה ביותר. חבלה בשיניים חלביות עלולה לגרום להפרעה בהתפתחות זגוגית השן הקבועה שטרם בקעה.
  2. מחלה סיסטמית בילדות לדוגמא מחלת חום חריפה עלולה להפריע להתפתחות זגוגית השיניים.
  3. פלואורוזיס – פלואוריד ידוע כמחזק את זגוגית השן. נבחין בין פלואוריד הניתן כטיפול מקומי לדוגמא פלואוריד הנמצא במשחת השיניים, לבין פלואוריד הניתן כטיפול סיסטמי לדוגמא מי שתייה מופלרים או טיפות פלואוריד שנתנו בעבר לתינוקות. פלואוריד הניתן בצורת בליעה בזמן התפתחות נבטי השיניים חודר לזגוגית ומחזק אותה. במקרים בהם צריכת הפלואוריד הייתה מוגברת ( לדוגמא בשילוב של מי שתייה מופלרים+ טיפות פלואוריד ו/או ילד הנוהג לבלוע את משחת השיניים), עלולים להופיע פסים לבנים על גבי השיניים ולעיתים כתמים חומים .
  4. מחלות התפתחותיות הפוגעות במבנה זגוגית השן.


לא תמיד ניתן לדעת מהי הסיבה להיווצרות הכתמים ש”נולדו” עם השן , אבל ניתן להעריך בצורה גסה באיזה גיל הייתה הפגיעה בהתפתחות זגוגית השן לפי מיקום הכתמים ( כמו שכבות גיאולוגיות בסלע).

סיבות להופעת כתמים לבנים מאוחרים בשיניים:

  1. עששת התחלתית – אחת הסיבות הנפוצות להופעת כתמים לבנים מאוחרים. בנגעים עששתיים ראשונים יש ירידה במינרליזצית זגוגית השן והנגע נראה בתחילה בצבע לבן גירי. אם לא נטפל בעששת בזמן היא תחמיר.
  2. כתמים המופיעים לאחר טיפול אורתודנטי – סמכים (” קוביות”) וטבעות המודבקים לשיניים במהלך טיפול אורתודנטי מונעים מאותו אזור בזגוגית השן להיות חשוף לרוק ולתהליכי שחלוף המינרלים ( רה-מינרליזציה). כמו כן, האזורים הללו הופכים, במידה ולא מקפידים כיאות על גהות הפה, למוקדי מצבור של רובד חיידקים. לכן, לאחר הורדת הסמכים עלולים להבחין בכתמים לבנים באותם אזורים.

כיצד מטפלים?

תחילה יש צורך לאבחן את הכתם והסיבה להיווצרותו. כתמים שנוצרו בשלבים מאוחרים שונים מכתמים שנוצרו טרם בקיעת השן ולכן ההתייחסות אליהם צריכה להיות באופן שונה.

הדרך הטובה ביותר לטפל בכתמים מאוחרים היא כמובן למנוע את היווצרותם מלכתחילה. שמירה על היגיינת הפה וביקור סדיר אצל השיננית ורופא השיניים יעזרו למנוע את הכתמים המעידים על עששת התחלתית. אם יזוהה כתם כעששת התחלתית ניתן לטפל בו קודם כל באמצעים שמרניים כמו הנחת פלואוריד מקומית, שיפור היגיינת הפה ושימוש בתכשיר הנקרא TOOTH MOUSSE ( חברת GC). המוס הוא בעצם משחה המכילה חלבון חלב פרה , קזאין, ומינרלים חשובים לזגוגית השן.

הקזאין נדבק לשן וכך המינרלים זמינים יותר לזגוגית השן לצורך שחלוף ,רה- מינרליזציה. גם במהלך טיפול אורתודנטי חשוב מאוד להקפיד על הגיינת הפה וביקור סדיר אצל השיננית. כמו כן ניתן להשתמש במשחת המוס כטיפול מונע.

כתם שנוצר טרם בקיעת השן בדרך כלל אינו דורש טיפול אלא אם כן מופיע באזורים קדמיים ומהווה מטרד אסתטי. אחת הדרכים לסילוק כתם לבן שכזה היא בשיטת מיקרואברזיה. שיטה זו יחסית שמרנית לסילוק הכתמים הלבנים מהשיניים על ידי בעצם “שפשוף” עדין והסרתם.

במקרים מסוימים התהליך יושלם באמצעות הלבנת שיניים. חשוב להדגיש, כי אם מבצעים הלבנת שיניים, כאשר יש כתמים לבנים שלא טופלו קודם לכן, התוצאה עלולה דווקא להבליט את הכתמים, ולכן חשוב לקבוע את דרך הטיפול המתאימה.
במקרים בהם הטיפול באמצעות מיקרואברזיה לא העלים את הכתם לגמרי ומהווה מטרד אסתטי בעיניי המתרפא, ניתן למסך את הכתם באמצעות סתימה לבנה או באמצעות ציפוי השן כולה, למינייט.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​