הקצעת שורשים לטיפול בדלקות חניכיים

סביבת הפה שלנו היא סביבה רוויה בחיידקים. הדרך היחידה לשמור על פה ושיניים בריאות היא כמובן להקפיד על ניקיון ועל טיפוח השיניים. בעוד שכולנו די סגורים על מה זה עששת ומה ההשלכות שלה לשיניים במידה ולא נשמור עליהן. חלקינו לא מודעים לחשיבות הרבה בשמירה על היגיינת הפה בהקשר לחניכיים וגם איך כל זה קשור לשורשים של השן בכלל תמוהה.

טיפול ושמירה על השיניים שבמסגרתו אנו מצחצחים, מבקרים אצל השיננית בפרקי זמן סבירים ומקפידים להעביר חוט דנטלי יסייע לנו לשמור על השיניים ועל החניכיים בריאות ממחלות. החשיבות בשמירה על החניכיים היא קריטית כי מחלות חניכיים הן אשר פוגעות באחיזה של השיניים בפה. בפועל הזנחה או טיפול לא נכון וזריז במחלת חניכיים, עשוי להסתיים באובדן השיניים בפה.

מה זה בדיוק דלקת חניכיים?

השם מחלת חניכיים הוא מעט מטעה ולא לחלוטין מבהיר בשמו את מלוא הבעיה. למעשה החניכיים הם רק אחד מארבעה שותפים הנקראים “הפריודונטיום”, שבהם המחלה פוגעת והם האחראיים על אחיזת השיניים בפה. השותפים האלה הם העצם המכתשית שבלסת (בתוך המכתשים האלו ממוקמים שורשי השיניים) שותף נוסף הוא הליגמנט הפריודנטלי אשר תחת אחריותו יש את החיבור בין העצם לשן. כלומר הוא האוחז את השיניים בתוך המכתשים. לבסוף יש לנו את הצמנטום שהוא הציפוי של השורש אליו יתחברו סיבי הליגמנט הפריודנטלי. כל מקרה של פגיעה באחד מארבעת השותפים הללו יוביל לשחרור האחיזה של השיניים וניידות שלהן ובסופו של דבר לכך שהן תנשורנה.
שמה הלועזי של דלקת חניכיים הכוללת פגיעה בכל הרקמות המאחזות של השן הוא periodontitis. מחלה זו הנה כרונית והיא דורשת תחזוקה לשם מניעת הפיכתה שוב לסוערת. יש עוד סוג של דלקת חניכיים והיא נקראת gingivitis. בדלקת החניכיים הזו אין פגיעה ברקמות המאחזות של השן ומכאן אין חשיפה של השורשים.

ממה נגרמות דלקות חניכיים?

הסיבה השכיחה ביותר לדלקות חניכיים היא היגיינת פה לקויה, המעודדת היווצרות רובד על השיניים. 

רובד (פלאק) הוא שכבת חיידקים בלתי נראית ודביקה, שנוצרת על השיניים כאשר עמילנים וסוכרים במזון מקיימים אינטראקציה עם חיידקים הנמצאים בדרך כלל בפה. הרובד דורש הסרה יומית מכיוון שהוא מתחדש במהירות.

פלאק שנשאר על השיניים יכול להתקשות לאבנית. אז הוא גורם לגירוי החניכיים, ומוביל לדלקת ולנפיחות. זה יכול לגרום לדימום בחניכיים כאשר מצחצחים שיניים או משתמשים בחוט דנטלי. 

אם דלקת החניכיים אינה מטופלת היא עלולה להתפתח ולגרום לנזק לעצם ולרקמות התומכות בשיניים.

גורמים נוספים שיכולים לתרום להתפתחות דלקות חניכיים כוללים שינויים הורמונליים, עישון, תרופות מסוימות ומחלות מערכתיות כמו סוכרת. הגנטיקה עשויה גם היא למלא תפקיד בהתפתחות דלקות חניכיים, היות וחלק מהאנשים רגישים יותר בחניכיים בשל המבנה הגנטי שלהם.

בסרטון זה תצפו בד”ר ג’רי כהן מסביר על טיפול מחלות חניכיים במרפאת ד”ר ג’רי כהן (כתוביות ברוסית)

דלקת חניכיים - סימני זיהוי

ישנם כמה סימנים שאדם יכול לדעת אם יש לו דלקת חניכיים או לא. בעוד שעקרונית כדאי להתמיד בבדיקות התקופתיות אצל רופא שיניים ושיננית שבוודאי יזהו דלקת חניכיים אם יש, הרי שישנם סימנים ברורים שקשה לפספס אותם: הסימן הראשון הוא דימום. במידה ובזמן צחצוח שיניים או אכילה של מזון קשה מתפתח דימום בחניכיים זה סימן לדלקת חניכיים פעילה וכדאי להגיע בהקדם לטיפול שיניים. הסימן הבא הוא חניכיים נפוחים ומוגדלים שהם סימן מובהק לחניכיים מודלקים. לחניכיים בריאות יש צבע ורוד וטקסטורה המזכירה קליפה של פירות הדר. במידה ולחניכיים צבע אדום והן בעלות מרקם חלק ומבריק הרי שלפנינו סימן נוסף לדלקת חניכיים. לבסוף הסימן האחרון הוא ריח רע מהפה שאחת הסיבות להיווצרותו הוא הצטברות של אבנית.

טיפים לשמירה על חניכיים בריאות

  • שמירה על בריאות החניכיים חיונית לבריאות הפה ולרווחה הכללית של כל אדם. לכן מומלץ לדאוג לזה כחלק מהשגרה היומיומית:

    • צחצחו שיניים פעמיים ביום: חשוב לצחצח את השיניים לפחות פעמיים ביום עם משחת שיניים מתאימה.
    • השתמשו בחוט דנטלי מדי יום: שימוש בחוט דנטלי חיוני להסרת רובד וחלקיקי מזון בין השיניים ומתחת לקו החניכיים, לשם מברשת שיניים לא יכולה להגיע.
    • שטפו במי פה: שטיפת חלל הפה עם מי פה אנטי מיקרוביאלית כדי להרוג חיידקים ולרענן את הפה.
    • אכלו תזונה מאוזנת: אכילת תזונה בריאה ומאוזנת דלת סוכר ומזון מעובד יכולה לסייע במניעת מחלות חניכיים.
    • הפסיקו לעשן: עישון מגביר את הסיכון למחלת חניכיים, כך שהפסקת עישון היא צעד חיוני בשמירה על בריאות החניכיים.
    • בקרו אצל רופא השיניים באופן קבוע: בדיקות וניקוי שיניים קבועים יכולים לסייע במניעת מחלות חניכיים ולאתר בעיות מוקדם, כאשר קל יותר לטפל בהן.
    • היו מודעים לרמת המתח בחיים: מתח יכול להחליש את המערכת החיסונית, מה שמקשה על התמודדות עם זיהומים כמו מחלות איפול במתח על ידי פעילות גופנית או מדיטציה, יכול לעזור לשמור על בריאות החניכיים.
באנר 5 טיפים לשמירה על חנייכים בריאות - מרפאת שיניים בחולון בניהולו של דר ג'רי כהן

הקצעת שורשים

כאשר דלקת חניכיים מתקדמת ויש פגיעה בכל הרקמות האוחזות של השן וכיסים פריודונטליים מתפתחים, טיפולי הניקוי הרגילים והמוכרים כבר לא מספיקים ויש לבצע ניקוי עמוק יותר הנקרא: הקצעת שורשים. הטיפול עצמו דומה לטיפול השיננית אבל הוא מבוצע בהרדמה ועל הפריודונט או השיננית לסלק את האבנית מעומק הכיס. במקרים קשים במיוחד כאשר הכיסים עמוקים ולא ניתן להגיע כדי לנקות את האבנית יש צורך בתהליך מורכב יותר שבו מפשילים את החניכיים וכך מאפשרים גישה לכיסים לצורך הניקוי. התהליך העמוק שכולל את הפשלת החניכיים מאפשר גם לבצע פעולות לתיקון העצם המכתשית או פעולות ליצירת עצם חדשה והוא נקרא ניתוח חניכיים.

הקצעת שורשים ודלקות חניכיים

דלקות חניכיים מתחילות להיות נפוצות בקרב אוכלוסיות של מבוגרים בגילאים 35-40. אולם יש אוכלוסיות אשר הנטייה שלהם למחלות חניכיים גבוהה יותר וכדאי שהם ינהגו ביתר זהירות. הקבוצה הראשונה היא קבוצת המעשנים שאצלם הפגיעה של הניקוטין, באופן ישיר או עקיף, היא הסיבה העיקרית לבעיה. חשוב לדעת כי אחוזי ההצלחה בטיפול הקצעת שורשים אצל קבוצה זו נמוכה ביחס לקבוצות האחרות.
הקבוצה הנוספת שלה יש את הסיכוי הגבוה ביותר ללקות בדלקת חניכיים משמעותית היא קבוצת חולי הסכרת. אם זה סכרת נעורים או סכרת מבוגרים זה לא משנה. ההמלצה לחולי סכרת היא להקפיד יתר על המקובל על היגיינת הפה וכמו כן להגיע לעיתים קרובות יותר לשיננית.
הקבוצה הבאה היא קבוצה של אנשים אשר נוטלים על פי קבע תרופות. ישנן תרופות אשר השימוש בהן מעלה את הצטברות הפלאק החיידקי. ההמלצה גם לאנשים אלו להקפיד יתרה על המקובל על היגיינת הפה ועל הביקורים אצל השיננית. לנושא התורשה ישנה תרומה אמנם מינורית אך עדיין כדאי להתייחס לנושא ולהיבדק לעיתים קרובות.

הכנה לקראת הקצעת שורשים

  • מומלץ להודיע לרופא השיניים על כל מצב רפואי או תרופות שנוטלים, שעשויים להשפיע על ההליך. מידע זה יעזור לרופא השיניים להחליט על הגישה הטובה ביותר לטפול. חשוב לדעת שיש אירועים רפואיים השוללים הקצעות (כגון נטילת מדללי דם) הדורשים הכנה מוקדמת ו\או אישור רפואי מקדים.
  • לאכול ארוחה קלה בלי פחמימות ובלי סוכרים לפני ההליך כדי להימנע מתחושת בחילה.
  • לשמור על היגיינת פה טובה – צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטלי – כדי להסיר חלקיקי מזון או פסולת שעלולים להפריע להליך.
באנר אודות - מרפאת שיניים בחולון בניהולו של דר ג'רי כהן

למי מתאים טיפול הקצעת שורשים

  • לכל מי שסובל מהצטברות משמעותית של פלאק או אבנית על השיניים.
  • למי שסובל מחניכיים מדממות או נפוחות, מאחר וזה עשוי להיות סימן להתפתחות של מחלת חניכיים. 
  • למי שכבר סובל ממחלת חניכיים.
  • למי שיש שיניים רופפות: מחלת חניכיים עלולה לגרום לשיניים להתרופף ולבסוף לנשור. הקצעת שורשים יכולה לסייע במניעת אובדן שיניים על ידי טיפול בגורם הבסיסי למחלת חניכיים.

תהליך הקצעת שורשים שלב אחרי שלב

טיפול הקצעת שורשים בחלל הפה מתבצע לאורך מספר פגישות לפי הצורך, כאשר הפה מחולק לרבעים ובכל פגישה יטופלו שני רבעים.

  • הרדמה: בדרך כלל ניתנת בהרדמה מקומית כדי לאלחש את האזור המטופל, ולאפשר ניקוי יסודי ומעמיק, במיוחד אם שורשי השיניים חשופים עקב נסיגת חניכיים.
  • הסרת אבנית ופלאק: מהרגע שההרדמה תופסת, מתבצע ניקוי עמוק תוך שימוש בקיורטות ובסקיילרים המאפשרים גישה לכל האזורים בשיניים מתחת לקו החניכיים כדי להסיר את כל הצטברות הפלאק והאבנית.
  • הקצעת שורשים: לאחר הניקוי מקציעים או מחליקים את משטחי שורשי השיניים כדי להסיר כל אזור מחוספס. זה מונע מחיידקים להצטבר על השורשים, ומעודד את החניכיים להיצמד מחדש לשיניים.
  • טיפול אנטיבקטריאלי: שטיפות בעזרת חומרים אנטי-בקטריאליים כדי להרוג את כל החיידקים שנותרו ולמנוע זיהום.
  • מעקב: לאחר התהליך, חשוב לשמור על היגיינת הפה, ולהקפיד על ביקורות תקופתיות אצל רופא השיניים.

כמה זמן נמשך טיפול הקצעת שורשים?

משך טיפול הקצעת שורשים יכול להשתנות בהתאם להיקף מחלת החניכיים ומספר השיניים המטופלות. ככלל, טיפול כזה יכול להימשך בין אחת לארבע פגישות, 

במהלך כל פגישה, רופא השיניים ינקה חלק מסוים מהשיניים והחניכיים, ויסיר את הפלאק, האבנית והחיידקיים ממשטחי השיניים ומשורשי השיניים מתחת לקו החניכיים. זה יכול להיות תהליך שלוקח זמן, במיוחד אם יש כמות משמעותית של הצטברות.

האם זה מתבצע בהרדמה מלאה?

לא, התהליך אינו מתבצע בהרדמה מלאה אלא בהרדמה מקומית. 

טיפול הקצעת שורשים והצלחתו

טיפול הקצעת שורשים נחשב למוצלח כאשר הרקמה הדלקתית סביב השורש ירדה וכל הסימנים שמראים על דלקת חניכיים כדוגמת הדימום והנפיחות נעלמו. שלא כמו בהרבה טיפולי שיניים אחרים, הצלחת טיפול הקצעת שורשים אחרי שעוזבים את מרפאת השיניים תלויה בהרבה על הקפדה של הוראות רופא השיניים וטיפול נכון.

האם כל רופא שיניים יכול לבצע הקצעת שורשים?

רופא שיניים מוסמך יכול לבצע הקצעת שורשים מאחר וביצוע תהליך זה הוא חלק בלתי נפרד מתוכנית הלימודים ונחשב כאחד מהטיפולים החשובים שעל כל רופא שיניים לדעת לבצע.

ישנם רופאי שיניים שעברו התמחות נוספת כפריודונטים – מומחים למחלות חניכיים – שמבצעים את התהליך במסגרת טיפולים במחלות חניכיים קשות ומורכבות.

היתרונות של טיפול הקצעת שורשים

הקצעת שורשים היא הליך לא ניתוחי המשמש לטיפול במחלות חניכיים, ובמיוחד בדלקת חניכיים. המטרה של הקצעת שורשים היא להסיר רובד ואבנית ממשטחי השורש של השיניים, מה שיכול לעזור לצמצם את דלקת, למנוע נזק נוסף לחניכיים, ולקדם ריפוי.

לטיפול הקצעת שורשים מספר יתרונות:

  • משפר את בריאות הפה: הקצעת שורשים יכולה לעזור לשפר את הבריאות הכללית של החניכיים והשיניים על ידי הסרת חיידקים מזיקים שעלולים לגרום למחלות חניכיים.
  • מונע אובדן שיניים: ניקוי עמוק של השיניים עוזר למנוע את התקדמות מחלת החניכיים אשר עלולה לגרום להתרופפות השיניים ובסופו של דבר לנשירתן. 
  • מפחית דלקות: דלקת היא סימפטום שכיח של מחלת חניכיים ועלולה להוביל לאי נוחות, נפיחות ודימום. הקצעת שורשים יכולה לעזור למגר את הדלקת ולשפר את בריאות החניכיים.
  • מונע מחלות חניכיים עתידיות: הסרת פלאק ואבנית ממשטחי השורש של השיניים יכולה לסייע במניעת התפתחות מחלת חניכיים עתידית.
  • משפר את המראה: הקצעת שורשים יכולה לעזור להסיר כתמים ושינויי צבע מהשיניים, מה שיכול לשפר את המראה שלהן ולהעניק לך חיוך בהיר ובריא יותר.

בעקבות הכתבה שקראת:

השתלות שיניים אול און פור All On 4 | הרמת סינוס

תופעות לוואי וסיכונים לאחר הקצעת שורשים

הקצעת שורשים נחשבת בדרך כלל טיפול בטוח ויעיל במחלות חניכיים. אך כמו בכל הליך דנטלי או רפואי, יכולות להיות תופעות לוואי וסיכונים אפשריים:

  • כאב ורגישות: זה נורמלי לחוות קצת כאב ורגישות באזור המטופל לאחר ההליך, במיוחד בעת לעיסה או צחצוח. אי נוחות זו חולפת בדרך כלל תוך מספר ימים.
  • דימום: לעיתים יש דימום מהחניכיים המטופלים, במיוחד במהלך הימים הראשונים לאחר ההליך. דימום זה צריך להיות מינימלי, ואמור להיפסק מעצמו. אם הוא ממשיך, יש לגשת לרופא המטפל באופן מיידי.
  • זיהום: במקרים נדירים, הקצעת שורשים עלולה להוביל לזיהום באזור המטופל. אם חשים כאבים עזים, נפיחות או חום לאחר ההליך, או שמשככי כאבים לא מועילים, יש לפנות מיד לרופא השיניים.
  • נסיגה של החניכיים: במקרים מסוימים, החניכיים עלולות לסגת לאחר הקצעת שורש, ולחשוף יותר משורש השן. זה יכול לגרום לרגישות ועלול לדרוש טיפול נוסף.
  • רגישות בשיניים: חלק מהמטופלים עלולים לחוות רגישות מוגברת בשיניים לטמפרטורות חמות וקרות לאחר הקצעת שורשים.

החלמה ושיקום

ההחלמה והשיקום אחרי תהליך הקצעת חניכיים מתחילים מרגע תום ההליך:

  • טיפול אנטיביוטי – במידה ורופא השיניים ממליץ על טיפול אנטיביוטי, יש להתחיל מיד לאחר התהליך.
  • משככי כאבים – לקחת במידת הצורך משככי כאבים, לפי המלצת רופא השיניים.
  • ביום התהליך מומלץ:
    • לנוח לתת לאזור להירגע
    • לשתות שתייה קרה בלבד
    • לאכול מזון קר ורך בלבד
    • לא לשטוף את הפה
    • לא לעשן
    • להימנע מכל פעילות גופנית
    • אם יש דימום, ללחוץ בעדינות עם גזה על האזור במשך מספר דקות ולהרפות.
  • למחרת התהליך מומלץ לחזור לשגרה בהדרגה, כולל שתייה ומזון, ושמירה על הגיינת הפה לפי הוראות רופא השיניים. 
  • המשך טיפול או ביקורת בתיאום מראש.

טיפולים חלופיים להקצעת שורשים

  • טיפול בלייזר: טיפול בלייזר הוא טיפול לא-ניתוחי, העושה שימוש בלייזר דנטלי כדי להסיר חיידקים ורקמות נגועות מהחניכיים. הלייזר הורג חיידקים תוך השארת רקמה בריאה שלמה, מה שיכול לעזור להפחית דלקת ולקדם ריפוי. טיפול בלייזר הוא חלופה זעיר פולשנית להקצעת שורשים מסורתית; הוא פחות כואב, ודורש זמן החלמה קצר יותר. בנוסף לטיפול במחלות חניכיים, ניתן להשתמש בלייזר גם להסרת רקמת חניכיים, עיצוב מחדש של החניכיים והסרת נגעים.
  • תרופות טבעיות: ישנן מספר תרופות טבעיות שעשויות לעזור לשפר את בריאות החניכיים ולהפחית את הדלקת, אך אינם מטפלות בבעיה עצמה.
    • שמן קוקוס הוא תרופה טבעית פופולרית. מורחים את הפה בשמן במשך מספר דקות כדי להסיר חיידקים.
    • עשבי תיבול מסוימים, כגון נענע ומרווה, הם בעלי תכונות אנטי בקטריאליות, ועשויים לסייע בהפחתת דלקת על ידי שטיפות. 
    • שטיפות מי מלח יכולות גם לעזור להפחית דלקת ולקדם ריפוי על ידי הוצאת חיידקים ורעלים אחרים מהחניכיים. 



השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​